[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Date Index][Thread Index][Author Index]

Re: Mobius Mystery part 2



I should mention my controller is a Gordius LG, and that is where the up 
and down midi stream messages are configured.

I did stuff like this with the FC300 previously, I think the FCB is 
similar...

Sent from my iPhone

On Apr 12, 2012, at 11:14 PM, Phil Clevenger <phil.clevenger@gmail.com> 
wrote:

> Hey Kevin.
> 
> So my previous post was incorrect... Delving in tonight, I seem to have 
> solved the problem here.
> 
> For me, using Live with Echoloop (close relative of Möbius), the 
> solution waxy to send TWO Note On messages, both at 127, one in the 
> "down" stream and the other in the "up" stream. Once I did that, Record 
> behaves exactly as it should, including long and short press behaviors.
> 
> And while the other functions were working well enough, deploying this 
> same dual Note On scheme at all the buttons on my foot controller opened 
> up all the other short/long press stuff for everything !
> 
> Not certain this will solve for you, but we are not so far apart I 
> think, and maybe there is at least a clue for you here...
> 
> Good luck :)
> 
> Sent from my iPhone
> 
> On Apr 12, 2012, at 9:57 PM, Kevin Cheli-Colando <billowhead@gmail.com> 
> wrote:
> 
>> Well, this is getting embarrassing but I will press on to ask again 
>> anyway.
>> 
>> I can get the midi to work running Mobius as a stand alone.  Record
>> starts recording and plays as expected when stopped.
>> 
>> But when I go into Live, the recording always does that 1 second and
>> reset thing.  I thought I tried all the things suggested (and I do
>> have it set up as described below) but I can't figure out what is
>> going on.  Anyone want to take pity on a simpleton and walk me through
>> the steps of configuring Live and Mobius to play nicely together.  I
>> feel like I'm missing something obvious but don't know how to track it
>> down.  I guess its fair to say I know enough to cause trouble but
>> don't really quite understand exactly what I'm doing.
>> 
>> I'd be happy to read a manual but I can't even seem to find the
>> solution to the problem I'm facing in the manual or forums (though
>> Jeff's manual does mention the long press reset problem but seems to
>> assume I would then know how to solve that issue).
>> 
>> Round three anyone?
>> 
>> Kevin
>> 
>> 
>> 
>> On Thu, Apr 12, 2012 at 10:38 AM, Phil Clevenger
>> <phil.clevenger@gmail.com> wrote:
>>> I am thinking we (and by "we" I think I mean Per and Ricky G) solved 
>>> the
>>> problem by routing MIDI directly to the plug-in via a MIDI track in 
>>> Ableton,
>>> rather than trusting Ableton to deliver the message.
>>> 
>>> 
>>> So - Set up an empty MIDI channel, and set up an Audio channel. Place 
>>> the
>>> plug-in in the Audio channel. In the MIDI channel route the "MIDI 
>>> From" from
>>> the audio interface (and filter channel if need be) and route the 
>>> "MIDI To"
>>> to the plug-in channel, and subsequently to the plug-in itself within 
>>> that
>>> channel.
>>> 
>>> 
>>> This should ensure the plug-in is hearing what is being sent, and not 
>>> being
>>> munged by Ableton.
>>> 
>>> 
>>> I will check this out this evening when I get back to my studio and 
>>> let you
>>> know.
>>> 
>>> 
>>> Phil :)
>>> 
>>> 
>>> On Thu, Apr 12, 2012 at 10:19 AM, andy butler <akbutler@tiscali.co.uk>
>>> wrote:
>>>> 
>>>> It's also typical behaviour for when the Note-Off doesn't reach
>>>> the Echoloop.
>>>> 
>>>> It seems that Ableton suppresses Note-Off on some (all?) routings.
>>>> 
>>>> andy
>>>> 
>>>> 
>>>> Per Boysen wrote:
>>>>> 
>>>>> When using any third-party plugin hosted in Live there are three ways
>>>>> external MIDI control surface gear can talk to the plugin:
>>>>> 
>>>>> 1) As MIDI Track Input through Live (activate/deactivate in Live's
>>>>> Preferences, MIDI/Sync tab).
>>>>> 2) As Remote control through Live (activate/deactivate in Live's
>>>>> Preferences, MIDI/Sync tab).
>>>>> 3) Third-party plugin set to listen directly to the system's MIDI 
>>>>> Port.
>>>>> 
>>>>> The issue with the looper killing itself on Record is typical when
>>>>> more than one of the above control systems are active (as Jeff
>>>>> explained).
>>>>> 
>>>>> I have tried all three for looper plugins and with Mobius I stick to
>>>>> "3". Not because it is better but because it makes my jumping between
>>>>> many alternative host applications very smooth. "1" is also easy once
>>>>> you have set the MIDI bindings in Mobius. In order to make "2" work
>>>>> with Mobius one needs to first go into Mobius and chose which
>>>>> parameters the plugin shall expose to the host and then use Ableton's
>>>>> internal system (VST or AU protocol) to set up the mapping in Live.
>>>>> The "Abes" recommend this method.
>>>>> 
>>>>> Greetings from Sweden
>>>>> 
>>>>> Per Boysen
>>>>> www.perboysen.com
>>>>> http://www.youtube.com/perboysen
>>>>> 
>>>>> 
>>>>> 
>>>>> On Thu, Apr 12, 2012 at 9:47 AM, Phil Clevenger
>>>>> <phil.clevenger@gmail.com> wrote:
>>>>>> 
>>>>>> Wow that's weird, just this evening I have been wrestling with the 
>>>>>> exact
>>>>>> same behavior, but with Echoloop within Live. All Echoloop 
>>>>>> functions are
>>>>>> mapped and respond fine, but pressing the LG controller button 
>>>>>> bound to
>>>>>> Echoloop's Record function results in a short bit of Record time, 
>>>>>> followed
>>>>>> by a reset. So it seems to interpret the NoteOn as a long press.
>>>>>> 
>>>>>> Had it working some time back - encountered this problem then as 
>>>>>> well,
>>>>>> but somehow solved it, and now cannot recall the solution - gah !
>>>>>> 
>>>>>> Phil
>>>>>> 
>>>>>> 
>>>>>> 
>>>>>> On Apr 11, 2012, at 10:42 PM, Kevin Cheli-Colando wrote:
>>>>>> 
>>>>>>> Okay, so anyone thinks I should take this to the Mobius forums 
>>>>>>> that's
>>>>>>> cool, but....
>>>>>>> 
>>>>>>> So thanks to Jeff's advice I got Mobius running in live and even
>>>>>>> managed to configure the layout of the FCB1010 for most functions.
>>>>>>> Every command I programmed worked EXCEPT, when I press the button
>>>>>>> bound to the record function, it goes into record for 4 counts and
>>>>>>> then stops.  I've confirmed that the pedal is sending Note on and 
>>>>>>> off
>>>>>>> with a value of 01.
>>>>>>> 
>>>>>>> Apologies if I'm missing the obvious, it certainly wouldn't be the
>>>>>>> first time.  I hope to get this figured out before I get annoying 
>>>>>>> with
>>>>>>> these questions.
>>>>>>> 
>>>>>>> Any pointers?
>>>>>>> 
>>>>>>> Thanks,
>>>>>>> 
>>>>>>> Kevin
>>>>>>> 
>>>>>>> --
>>>>>>> Till now you seriously considered yourself to be the body and to 
>>>>>>> have a
>>>>>>> form. That is the primal ignorance which is the root cause of all
>>>>>>> trouble.
>>>>>>> 
>>>>>>> - Ramana Maharshi (1879-1950)
>>>>>>> 
>>>>>>> Sound and Vision:  http://www.minds-eye.org
>>>>>>> Video http://www.vimeo.com/user877640/videos
>>>>>>> 
>>>>> 
>>>>> 
>>>> 
>>> 
>> 
>> 
>> 
>> -- 
>> Till now you seriously considered yourself to be the body and to have a
>> form. That is the primal ignorance which is the root cause of all 
>> trouble.
>> 
>> - Ramana Maharshi (1879-1950)
>> 
>> Sound and Vision:  http://www.minds-eye.org
>> Video http://www.vimeo.com/user877640/videos
>>